Погода

Погода
Погода в Кривом Роге

влажность:

давление:

ветер:

Курс Валют

допомога з курсовими
ТРЕНІНГ ДЛЯ МЕДИКІВ (ВІДЕО) PDF Друк
Четвер, 20 липня 2017, 18:13

medrabotniki

В Україні, за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) діє проект RESPECT: «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику в медичних закладах України». У Кривому Розі цим напрямком опікується благодійна організація «Мережа людей, що живуть з ВІЛ». У рамках проекту започатковано понад 30 тренінгів, під час яких збираються навчати медпрацівників. У поточному році просвітницькою роботою охоплюють 4 міста: Черкаси, Миколаїв, Кіровоград і Кривий Ріг.

ВІЛ-інфекція та все, що пов’язано з нею: профілактика, шляхи передачі, терапія, а головне – як здолати внутрішні страхи перед  потенційним інфікуванням та стати ближчим до пацієнта. Такі основні напрямки закладено у програму тренінгів для медичних працівників. Тренер ставить нерідко провокаційні питання, учасники жестом надають відповідь-згоду чи заперечення. Далі – обговорюють обидва рішення. Ідея започаткування таких просвітницьких заходів, говорять представники проекту, з’явилася після проведення досліджень серед людей, які живуть з ВІЛ. Вони показали, що рівень стигми та дискримінації по відношенню до ВІЛ-інфікованих в Україні є достатньо високим. Цільову аудиторію також обрано не випадково, адже саме медики найчастіше і найближче контактують, тож і зрозуміти мають найпершими.    

По рівню захворюваності на ВІЛ Кривий Ріг, на жаль, продовжує утримувати невтішну статистику. За словами Ольги Рубан, кожен 10-ий ВІЛ-інфікований в Україні – мешканець нашого міста.

Тренер тренінгу, а у повсякденній професійній діяльності -  завідувач лабораторією Криворізького центру «СНІД» Юлія Ковальчук говорить: навантаження на заклад сьогодні значне, навіть з урахуванням того, що він обслуговує не лише Кривий Ріг, а й 5 прилеглих населених пунктів: Софіївський, Апостолівський, Широківський та Криворізький райони, а також місто Жовті Води. 

У Кривому Розі тренінгами планують охопити майже 800 медичних працівників. Проте, така просвітницька робота спрямована не лише на медиків, адже тема ВІЛ актуальна для кожного.

Якщо бодай раз була незахищена інтимна близькість – фахівці радять обов’язково перевіритися на ВІЛ, оскільки вірус може знаходитися в організмі роками, хоча симптомно себе й не проявлятиме. Зараз спостерігається певний сплеск захворюваності серед людей вікової категорії 50+. Пов’язано це, найімовірніше, з тим, що обов’язкове тестування на ВІЛ під час вагітності почали робити лише з двотисячних років, тому в більш ранній період випадки інфікування залишалися просто не виявленими.
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити