Погода

Погода
Погода в Кривом Роге

влажность:

давление:

ветер:

Курс Валют

допомога з курсовими

Конкурс на посади

ua suspilne

ОБ'ЄДНАНІ ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ (ВІДЕО) PDF Друк
Четвер, 09 листопада 2017, 19:11

ter gromadi

Мар’ївка – невелике село на Дніпропетровщині. На перший погляд – абсолютно типове для більшості дрібних населених пунктів України. Це – приєднана територія у структурі Вакулівської об’єднаної територіальної громади. Населення  – усього 400 мешканців. 2 роки тому тут почалися помітні зміни: для малечі встановили ігровий майданчик, на вулиці – діодне економосвітлення, але найважливіше – у селі, яке понад 20 років користувалося привозною водою, вже за місяць мають запустити централізоване водопостачання. 

Частка співфінансування громади склала менше 600 тисяч гривень. Решта –  кошти інвестора та виділені з обласного бюджету. Саме залучаючи кілька джерел фінансування, говорить голова територіальної громади Артур Шевцов, на селі можливо реалізовувати якісь проекти, адже сформований на місці бюджет має обмежені можливості. 

Вакулівська  громада охоплює 18 сіл із загальною кількістю населення дещо більше 3 тисяч мешканців. На момент її утворення  бюджет становив менше 3 мільйонів гривень, наступного року – понад 7, і в поточному, говорить Артур Шевцов, має перевищити 8. А за рахунок співпраці з різними фондами додатково залучено 40 мільйонів. За 2 роки вдалося провести понад 32 кілометри водопровідних мереж, приблизно така ж протяжність – освітлення вулиць. У дитсадку встановлено металопластикові вікна та двері, придбано прибиральну техніку, побудовано кілька ігрових майданчиків, наразі зводиться сучасний комплекс для воркауту.

Вже діючими майданчиками активно користується сільська малеча.

Олександра Василівна у Вакуловому мешкає понад 40 років. Каже, село поступово змінюється на краще.

80% коштів, найперше, спрямували на приєднані території і лише зараз почали працювати «у центрі». Люди побачили результат не десь, а в себе, і це викликало довіру, якої від початку не було. А ще – важливо не чекати, доки прописане в реформі запрацює, говорить Артур Шевцов, а починати діяти самостійно. Наприклад, щоб виявити доцільність нововведень, зараз на території Вакулівської об’єднаної громади у тестовому режимі діють соціальне таксі та муніципальна варта, до якої долучилися і працівники поліції.    

Проблемою номер один для громади залишається дефіцит професійних кадрів, який, у свою чергу, виникає через відсутність робочих місць. Як можна працювати і заробляти – у Вакуловому знають, але це, поки що, лише проекти.

За даними Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, в області на сьогодні офіційно зареєстровані 53 об’єднані територіальні громади. До кінця 2017-го мають з’явитися ще 3. Це складе 65% від передбачених перспективним плануванням. 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити