Погода

Погода
Погода в Кривом Роге

влажность:

давление:

ветер:

Курс Валют

допомога з курсовими
ВІДКРИТТЯ ПАМЯТНИКА КОЗАКУ МАМАЮ (ВІДЕО) PDF Друк
Понеділок, 17 жовтня 2016, 10:54

kozak mamay

Кривий Ріг уславився ще й як місто козацької вольниці, адже навіть діти знають легенду про козака Рога і пам’ятник цьому легендарному січовику. Серед  нових героїв – символів козацтва , якими поповнилася культурна скарбниця міста – пам’ятник козаку Мамаю,  у народі його називають козацьким Спасом.

В урочистостях з нагоди свята взяло участь чимало городян. Відкрив церемонію  український дівочий танок, оплесками підтримували його вихованці районних паланок джур МГО «Січ». Чимало хлопців і дівчат прийшло з державними прапорцями – на підтримку символіки України. Привітали присутніх зі святами та знаковою подією представники міської та районної влади, громадських організацій, народні депутати України.

Кошти на виготовлення пам’ятника виділив благодійний фонд,

а відливали його у бронзі київські майстри, котрі, до речі, виготовили вже чимало скульптур для нашого міста. А вже камені, на які спирається легендарний козак, привезли з Топівського кар’єру – в дарунок від Кривбасу.

На 14 жовтня припадає ще й велике православне свято – День Покрови Пресвятої Богородиці. Оскільки саме ікону Покрови особливо шанували запоріжці, то і День козацтва було приурочено саме до цієї дати. Вже рік тому це свято січової звитяги фактично поєдналося з Днем захисника Вітчизни.  Церемонію освячення пам’ятнику легендарному Мамаю проводив настоятель храму ---- який у місті ще називають афганським – пам’яті загиблих солдат всіх інтернаціональних війн – протоієрей Анатолій. Він же привітав городян зі святом Покрови, яке споконвіку вшановували українці.

Автором пам’ятника козаку Мамаю став відомий міський художник і скульптор Володимир Токар. Його творча фантазія і талант вже допомогли створити пам’ятник єпископам біля Спасо-Преображенського кафедрального собору, монумент святителю Миколаю в Центрально-Міському районі, він же створив перший у Кривому Розі - та й в Україні в цілому - пам’ятник героям АТО. З постаттю ж легендарного козака Мамая пов’язана у автора особлива історія.

Те, що козак Мамай залишився на батьківщині автора, криворіжці вважають символічним, його постать, готова водночас і до бою, і до пісні, сьогодні уособлює всіх захисників рідної землі. В тому числі, і загиблих бійців АТО, пам'ять яких вшанували присутні хвилиною мовчання. Не  випадково місцем для розташування цього пам’ятника обрали саме парк Героїв, адже цей географічний центр нашого міста тепер фактично відкриває паркову Алею Слави.

Після знакових урочистостей, біля пам’ятника козаку Мамаю розпочалися серії селфі. Фотографувалися на згадку і почесні гості, і козацькі паланки, підходили цілими родинами. Так, цей зображений у русі щирий і сміливий січовик одразу завоював серця всіх криворіжців. Що ж схоже, що Кривий Ріг отримав чудовий куточок не тільки для знакових урочистостей, а й для гарного відпочинку та пам’ятних зустрічей.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити